“Sva ljudska bića su rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Obdarena su razumom i savješću i trebaju da se ponašaju jedni prema drugima u duhu bratstva.”
– Univerzalna deklaracija ljudskih prava

“Najhrabriji čin je da bez obzira na sve opet misliš svojom glavom. Naglas.”
– Coco Chanel

“Sloboda za mene je da živim sa dostojanstvom, a ako moje dostojanstvo i slobodu kontroliše muškarac, nikad neću biti slobodna.”
– Manal al-Sharif

“Šta je dostojanstvo? Mjera slobode.”
– Giannina Braschi
citati o dostojanstvu njemacki ustav i zakon
“Moram da izguram svoj kamen uz brdo života sa što više moralnog dostojanstva.”
– Meša Selimović

“Pretvorio sam se u čovjeka koji moli, a to je posljednje biće na zemlji. Ispod toga nema ništa.”
– Meša Selimović

“Zastrašujuće je vidjeti koliko lako, kod nekih ljudi, se sve dostojanstvo sruši. Ali kad razmisliš o tome, ovo je prilično normalno jer oni održavaju ovo dostojanstvo jedino tako što se konstantno bore protiv svoje prirode.”
– Albert Camus

“Gdje to ima dostojanstva ako nema poštenja?”
– Ciceron

“Nečije dostojanstvo može biti napadnuto, vandalizirano i okrutno izrugivano, ali nikad ne može biti oduzeto osim ako se ne preda.”
– Michael J. Fox

“Samopoštovanje je korijen discipline: osjećaj dostojanstva raste sa sposobnošću da sebi kažeš ne.”
– Abraham Joshua Heschel

“Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem djelovanju. Naša unutarnja ravnoteža, čak i naša egzistencija ovisi o tome. Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu.”
– Albert Einstein

“Ćutati je kao spororastući rak za dušu i osobina prave kukavice. Nema ništa inteligentno u tome da se ne boriš za sebe. Možda nećeš dobiti svaku bitku, ali barem će svako znati da si ustao za sebe.”
– Shannon L. Alder

“Dostojanstvo je esencijalno ljudskom životu kao voda, hrana ili kisik. Tvrdoglavo čuvanje dostojanstva, čak i uprkos velikim fizičkim poteškoćama, može držati čovjekov duh u tijelu dugo nakon što ga je tijelo trebalo predati.”
– Laura Hillenbrand

“Ponižavanje dostojanstva je gotovo jedini razlog za svađu.”
– Simon Soloveychik

“Ljubaznost je znak dostojanstva, a ne pokornosti.”
– Theodore Roosevelt

“Dostojanstvo je urođeno… Ljudsko dostojanstvo ne može biti oduzeto od vlasti. Vlast ne može dati ljudima dostojanstvo, niti ga uzeti.”
– Clarence Thomas