“Koliko je samo važno onda za majke da shvate ozbiljnije svoje dužnosti – da osjećaju veličinu odgovornosti koja leži na njima. Jer kroz njihova djela svijet postaje bolji ili gori.”
– Timothy Shay Arthur

“Prava religija svijeta dolazi od žena više nego od muškaraca – od majki najviše od svega, jer one nose ključeve naših duša u svojim njedrima.”
– Oliver Wendell Holmes

“Šta god još da je nesigurno u ovom smrdljivom svijetu, majčina ljubav nije.”
– James Joyce

“Sve što jesam i što se nadam da ću biti dugujem svome anđelu, majci.”
– Abraham Lincoln

“Bog nije mogao biti svugdje, pa je stvorio majke.”
– židovska izreka

“Sve žene postanu kao svoje majke. To je njihova tragedija. Nijedan muškarac ne postane kao svoja majka. To je njegova tragedija.”
– Oscar Wilde

o majci i sinu kćeri - dijete

“Neka Francuska ima dobre majke i imaće dobre sinove.”
– Napoleon Bonaparte

“Najčešća zabluda među ženama je da prosto imanje djece čini nekoga majkom, što je jednako apsurdno kao vjerovati da te posjedovanje klavira čini muzičarom.”
– Sidney J. Harris

“Kakva majka, takva kćerka.”
– francuska poslovica

“Majka je najiskreniji prijatelj kojeg imamo, kada teške kušnje padnu na nas, kada poteškoće zamijene napredak, kada nas prijatelji napuste, kada je nevolja svuda oko nas, ona će biti uz nas i nuditi svoje upute i savjete da rastjera mračne oblake i vrati mir našem srcu.”
– Washington Irving

“Ali postoji priča iza svega. Kako je slika završila na zidu, kako je ožiljak završio na tvom licu… Nekad su priče jednostavne, a nekada teške i srceparajuće. Ali iza svih tvojih priča je uvijek priča tvoje majke, jer u njenoj priči počinje tvoja.”
– Mitch Albom

“Majka razumije i ono što dijete ne kaže.”
– židovska izreka

“Muškarac voli svoju djevojku najviše, svoju suprugu najbolje, ali svoju majku najduže.”
– irska poslovica

“Ali djeca ne ostanu s tobom ako si dobra majka. To je jedan posao u kojem što si bolji, to si manje potreban dugoročno.”
– Barbara Kingsolver

“Biti majka je stav, ne samo biološka relacija.”
– Robert A. Heinlein

“Moja majka je bila najdivnija žena koju sam ikad vidio. Sve što sam postao dugujem njoj. Pripisujem svoj uspjeh u životu moralnom, intelektualnom i fizičkom obrazovanju kojeg sam dobio od nje.”
– George Washington

“Djeca su noževi, moja majka mi je jednom rekla. Ona to možda ne žele, ali režu. A opet se stisnemo uz njih, zar ne? Držimo ih dok krv ne poteče.”
– Joanne Harris

“Ne znam šta to ima u hrani koju majka napravi za tebe, naročito kad je nešto što bilo ko može napraviti – palačinke, mesna štruca, salata od tunjevine – ali nosi određeni okus sjećanja.”
– Mitch Albom

“Najbolje mjesto za plakati je na majčinim rukama.”
– Jodi Picoult

“Ti si dokaz snage svoje majke, naročito ako si bio buntovni glupan i uprkos tome ona je ostala zdravog razuma.”
– Criss Jami