“Depresija je najneugodnija stvar koju sam ikad iskusila… To je nemogućnost da zamisliš da ćeš ikad više biti sretan. Nedostatak nade. Taj osjećaj mrtvila, koji je tako drugačiji od tugovanja. Tuga boli ali je zdrav osjećaj. Ona je potreban osjećaj. Depresija je veoma drugačija.”
– J. K. Rowling

“Depresija je nemogućnost da konstruiraš budućnost.”
– Rollo May

“Kao potvrđeni melanholik, mogu posvjedočiti da je najbolji i možda jedini lijek za melanholiju akcija. Međutim, kao i mnogi drugi melanholici, ja također patim i od lijenosti.”
– Edward Abbey

“Iako moderne terapije podučavaju da se treba djelovati protiv svojih strasti, tvrdeći da je zdravlje i integracija u tom smjeru, naučili smo da ako zaroniš dublje u svoju bol, bijes, očaj, depresiju da ćeš izaći kroz njih na drugu stranu, gdje možeš iskoristiti energiju tih emocija da se zaliječiš.”
– Gloria Anzaldua

“Okrenuo je svoj život. Prije je bio depresivan i jadan. Sada je jadan i depresivan.”
– Harry Kalas

“Dobra djela i tople kupke su najbolji lijekovi za depresiju.”
– Dodie Smith

“Očaj je cijena koju čovjek plaća kada postavi sebi nemoguć cilj.”
– Graham Greene

“Depresija je melanholija bez svojih prednosti.”
– Susan Sontag

“Mislim da je u većini slučajeva razlika između depresije i razočarenja tvoj nivo posvećenosti.”
– Mark Maron

“Moj tata ima bipolarnu depresiju, što je veoma uzbudljivo pola vremena.”
– Mark Maron

“Svaki čovjek ima svoje tajne žalosti o kojima svijet ne zna ništa i često nazovemo čovjeka hladnim kada je samo tužan.”
– Henry Wadsworth Longfellow

“Depresija je tanko raspoređen bijes.”
– George Santayana

“Kad sam u samoći to je loše mjesto za mene. Kad sam u tom stanju moj cijeli život se ruši. Tada ne govorim lijepe stvari sebi. Kao da je tu drugi Chester u mojoj glavi koji hoće da me sruši.”
– Chester Bennington, pjevač Linkin Parka koji je izvršio suicid

Postoje rane koje se ne vide na tijelu koje su mnogo dublje i bolnije nego bilo šta što krvari. izreke o depresiji
Posjetite i web stranicu “depresija 101”

“Ako znate nekoga ko je depresivan, molim vas nikad ih ne pitajte zašto. Depresija nije jasan i direktan odgovor na lošu situaciju; depresija jednostavno jeste, kao vrijeme. Pokušajte razumijeti crnilo, letargiju, beznađe i usamljenost kroz koju prolaze. Budite uz njih kada izađu na drugu stranu. Teško je biti prijatelj nekome ko je depresivan, ali to je jedna od najplemenitijih, najljubaznijih stvari koje ćete ikad uraditi.”
– Stephen Fry

“U tome je stvar kod depresije: ljudsko biće može preživjeti bilo šta, sve dok vidi cilj i kraj. Ali depresija je tako podmukla i skuplja se danima, da je teško zamisliti joj kraj.”
– Elizabeth Wurtzel

“Bio sam privučen svim pogrešnim stvarima: volio sam piti, bio sam lijen, nisam imao boga, politiku, ideje, ideale. Smjestio sam se u ništavilo; vrstu nepostojanja, i prihvatio sam to. Nisam bio interesantna osoba. Nisam ni želio biti interesantan, bilo je preteško. Ono što sam želio je bilo samo mekano, maglovito mjesto da živim u njemu i da me ostave na miru. S druge strane, kad bih se napio vrištao sam, ludio, bio sam van kontrole. Prvo ponašanje se nije uklapalo sa drugim. Nisam mario.”
– Bukowski

“Mentalna bol je manje dramatična nego fizička bol, ali je češća i teža za podnositi. Česti pokušaj da sakrijemo mentalnu bol povećava teret: lakše je reći ‘boli me zub’ nego ‘srce mi je slomljeno’.”
– C. S. Lewis

“Kad si okružen svim tim ljudima, može biti usamljenije nego kad si sam. Možeš biti u velikoj grupi, ali ako osjećaš da ne možeš vjerovati nikome ili porazgovarati s nikim, osjećaš da si zaista sam.”
– Fiona Apple

“To je sve što želim u životu: da ova bol izgleda ko da ima svrhu.”
– Elizabeth Wurtzel, Prozac Nation

“Nikad neću zaboraviti kako su depresija i usamljenost bile i ugodne i bolne u isto vrijeme.”
– Henry Rollins