“Tekuća voda nikad ne postane ustajala. Zato moraš nastaviti teći.”

“Kada gledam oko sebe uvijek učim nešto, a to je da budeš svoj uvijek, izraziš sebe i imaš vjere u sebe. Nemoj ići okolo i tražiti uspješne da ih kopiraš. To je sada popularna stvar u Hong Kongu, uvijek kopiraju ponašanje, ali nikada ne kreću od korijena svog bića, a to je, kako ja mogu biti ja?”

“Kada govorimo o goloj borbi, bez pravila, onda dušo bolje ti je da treniraš svaki dio svog tijela!”

“Svi tipovi znanja ultimativno znače spoznaju sebe.”

“Dobar borac ne postaje napet, nego spreman. Ne misli, a i ne sanja. Spreman za sve što može doći. Kada se protivnik širi, ja se skupljam; a kada se on skuplja, ja se širim. A kada se pojavi prilika, ‘ja’ ne udaram, ‘ono’ udara samo od sebe.”

“Ne misli, osjećaj… to je kao prst koji pokazuje na Mjesec. Ne koncentriši se na prst jer ćeš propustiti svu tu božansku slavu!”

"Balansiraj svoje misli sa akcijom. Ako provodiš previše vremena misleći o nekoj stvari, nikad je nećeš uraditi." - Brus Li

“Čovjek, živuće biće, stvarajući pojedinac, je uvijek važniji od bilo kojeg uspostavljenog običaja ili sistema.”

“Ne postoje granice. Postoje platoi, ali ne smiješ ostati na njima, moraš ići iznad. Ako te ubije, ubije te. Čovjek mora konstantno nadilaziti sebe.”

“Ne uljujaj se u jednu formu, prilagodi je i napravi svoju, i pusti je da raste, budi kao voda. Isprazni svoj um, budi bez forme, bez oblika – kao voda. Kad naspeš vodu u šalicu onda postane šalica; naspi vodu u flašu ona postane flaša; stavi je u čajnik ona postane čajnik. Voda može teći ili se razbiti. Budi voda, prijatelju.”

“Kada postoji sloboda od mehaničkog uvjetovanja, dolazi i jednostavnost. Klasičan čovjek je skupina rutina, ideja i tradicija. Ako slijediš klasičan način, razumijevaš rutinu, tradiciju, sjenu – ali ne razumijevaš sebe.”

“Sreća koja se izvlači iz uzbuđenja je kao sjajni plamen – brzo će se ugasiti.”

“Naravno da si tu. Smrt je uvijek tu. Zašto sam se onda bojao? Tvoj skok je brz. Tvoje kandže oštre i milosne. Šta možeš uzeti od mene, a da već nije tvoje?”

“Zrelost, ne postoji takva stvar. Umjesto toga postoji konstantan evolutivni proces sazrijevanja. Jer ako postoji zrelost, onda je to zaključak i kraj. Tu se lijes zatvara. Možeš fizički propadati u dugom procesu starenja, ali tvoj osobni proces svakodnevnog otkrića traje. Nastavljaš učiti sve više i više o sebi svaki dan.”

“Otkrio sam kroz lično iskustvo i posvećeno učenje da je ultimativno najveća pomoć – samopomoć; da nema druge pomoći osim samopomoći – da radiš najbolje što možeš, da se posvetiš svim srcem zadatku, da to ne bude ishodište nego kontinuirani proces.”

“Jeet Kune Do je filozofija borilačke vještine koja odbija sve restrikcije nametnute formom ili formalnošću i naglašava inteligentnu upotrebu uma i tijela za obranu i napad.”

“Kao instruktor moraš moći razlikovati loše performanse uzrokovane manjkom sposobnosti učenika i loše performanse uzrokovane manjkom truda. Prvo trebaš tretirati sa strpljenjem, a drugo čvrstoćom. Nikada ne koristi sarkazam ili ismijavanje.”

“Čak i danas, ne usuđujem se reći da sam dosegao stanje ostvarenja. Ja još uvijek učim, jer učenje je beskrajno.”

"Vjera je stanje uma koje se može uvjetovati kroz samodisciplinu. Vjera ostvaruje ciljeve." - BRUCE LEE IZREKE

“Vjera omogućava postizanje onoga što čovjek zamisli.”

“Učini barem jedan određen korak dnevno prema svome cilju.”

“Duh pojedinca je određen njegovim preovladavajućim misaonim navikama.”

“Smisao života je da ga živiš, a ne da s njime trguješ ili ga konceptualiziraš i stišćeš u neki sistem.”

“Život nikad nije stagnacija. On je konstantno kretanje, neritmičan pokret, konstantna promjena. Stvari žive kretanjem i dobivaju snagu kako idu.”

“Koncentracija je korijen svih viših sposobnosti čovjeka.”

“Mi smo uvijek u procesu postajanja i ništa nije fiksirano. Nemoj imati nikakav rigidan sistem u sebi i bićeš fleksibilan za konstantne promjene. Otvori se i teci, prijatelju. Teci i kompletnoj otvorenosti živućeg trenutka. Ako ništa u tebi ne ostane rigidno, vanjske stvari će ti se otkriti. Krećući se, budi kao voda. Mirujući, budi kao ogledalo. Odgovaraj kao eho.”

“Ono što jeste je važnije od onoga što bi trebalo biti. Previše ljudi gleda ‘ono što jeste’ iz pozicije razmišljanja o onome što bi trebalo biti.”

“Uvjetovanje ometa naš pogled na stvarnost. Ne vidimo ono što jeste u svojoj specifičnosti zbog indoktrinacije, rđave i izopačene.”

“Život je bolje živjeti nego zamišljati.”

“Znanje će ti dati moć, ali karakter će ti dati poštovanje.”

“Ne boj se neuspjeha. Nije neuspjeh grijeh, nego niski ciljevi. U velikim poduhvatima je slavno čak i ne uspjeti.”

“Biraj pozitivno. Imaš izbor – ti si gospodar svog stava – biraj pozitivno, konstruktivno. Optimizam je vjera koja vodi ka uspjehu.”