“Mogu dokazati u bilo kojem trenutku da je moje obrazovanje pokušalo da napravi od mene drugačiju osobu od one koja sam postao.”

“Mislim da trebamo čitati samo vrstu knjiga koje nas ranjavaju i ubadaju. Ako nas knjiga koju čitamo ne probudi udarcem po glavi, zašto je čitamo? Trebamo knjige koje nas pogode kao katastrofa, rastuže duboko, kao smrt nekoga koga smo voljeli više nego sebe… Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more u nama.”

“Sve ljudske greške su nestrpljivost.”

“Poniznost pruža svima, čak i onima u očaju u samoći, najjaču vezu sa drugim ljudima.”

“Mi smo bijedni kao djeca izgubljena u šumi. Kada stojiš ispred mene i gledaš me, šta znaš o bolima u meni i šta ja znam o tvojima. I kad bih kleknuo pred tebe i plakao i rekao ti, koliko više bi znao o meni nego što znaš o paklu kada ti neko kaže da je vruć i užasan? Zbog ovog razloga ljudska bića trebaju stojati jedni ispred drugih s takvim poštovanjem i obazrivošću, s kakvim bi stojali ispred vrata pakla.”

“Sirene imaju još fatalnije oružje od svoje pjesme, a to je njihova tišina… Neko je možda pobjegao od pjevanja sirena; ali od njihove tišine, zasigurno nikada.”

U borbi sebe protiv svijeta, podrži svijet. - franc kafka

“Istinski put je po užetu koje nije zategnuto visoko u zraku, nego samo malo iznad zemlje. Kao da je namijenjeno da uzrokuje spoticanje više nego što je za hodanje.”

“Sve dok imaš hranu u ustima, riješio si sva pitanja za ovaj trenutak.”

“Postoje dva glavna ljudska grijeha iz kojih svi ostali potječu: nestrpljivost i lijenost. Zbog nestrpljivosti su izbačeni iz raja, a zbog lijenosti se ne vraćaju.”

“Mnogo nade – za Boga – beskrajna nada – samo ne za nas.”

“Skriveni motivi s kojima apsorbiraš i asimiliraš Zlo nisu tvoji nego su od Zla.”

“Čovjek ne može da živi bez trajnog povjerenja u nešto neuništivo u sebi, iako i neuništivi element i povjerenje mogu ostati trajno skriveni od njega. Jedan od načina na koji se ova skrivenost može izraziti je kroz vjeru u osobnog boga.”

“Uvjerenje je kao giljotina, jednako teško, jednako lagano.”

“Moji vršnjaci su u zadnje vrijeme pronašli društvo kroz opijanje – to ih čini društvenim. Ja, međutim, ne mogu da se prisilim da koristim droge kako bih prevario svoju usamljenost – ona je sve što imam – a kad droga i alkohol ispare, ona će biti i sve što oni imaju također.”

“Dokolica je početak svih poroka i kruna svih vrlina.”

“Možeš ignorirati i povući se od patnji svijeta, to je nešto što si slobodan da uradiš i što je u skladu s tvojom prirodom, ali možda je baš ovo povlačenje jedna od patnji koje možeš izbjeći.”

“Oni govore o stvarima za koje nemaju ni najmanje razumijevanje. Samo zbog svoje gluposti mogu da budu tako sigurni u sebe.”