“Najveća bolest danas nije guba ili tuberkuloza, nego osjećaj da si nepoželjan.”

“Pokušavam davati siromašnima za ljubav ono što bogati mogu dobiti za novac. Ne, ne bih dodirnula gubavca za hiljadu funti; ali ga svjesno liječim za ljubav Božiju.”

“Ja vidim Boga u svakom ljudskom biću. Kada perem rane gubavca, osjećam ko da njegujem Boga samog. Nije li to predivno iskustvo?”

“Mi smo neshvaćeni, pogrešno predstavljeni. Mi nismo medicinske sestre, nismo doktori ni učitelji, mi nismo socijalni radnici. Mi smo religiozni, mi smo religiozni, mi smo religiozni.”

“Ljubav je plod koji je u sezoni cijelo vrijeme i na dohvat svačije ruke. Svako može da je prikupi i nema limita. Svako može da dosegne ljubav kroz meditaciju, duh molitve, žrtvu i intenzivan unutarnji život.”

“Ne čekajte vođe; radite sami, od osobe do osobe.”

"Ne traži velike stvari, samo radi male stvari s velikom ljubavlju." - majka tereza

“Budite obzirni jedni prema drugima u svojim domovima. Budite ljubazni prema onima koji vas okružuju. Više volim da ljudi prave greške u dobroti nego da prave čuda u bezobzirnosti.”

“Ne znam šta reći jer ne znam šta se dešava u Albaniji. Mogu samo reći jednu stvar. Moj albanski narod je uvijek u mom srcu. Molim se Bogu da mir Njegov dođe u naša srca, u naše porodice i u cijeli svijet. Molim se za Albaniju, da Bog pomogne njenim vođama da vide jasno jer ako žele živjeti u miru, moraju voljeti jedni druge.”

“Glad za ljubavlju je mnogo teže riješiti nego glad za kruhom.”

“Svetost nije luksuz rijetkih; to je prosto dužnost, za tebe i mene, jer Isus je vrlo jasno rekao ‘budite sveti kao moj otac na nebu što je svet’.”

“Jednog dana sam upoznala ženu koja je umirala od raka na najgrozniji način. I rekla sam joj ‘znaj, ova teška bol je samo poljubac Isusa – znak da si se toliko približila Isusu na križu da te može poljubiti’. Ona je spojila svoje ruke i rekla ‘Majko Tereza, molim te reci Isusu da me prestane ljubiti’.”

“Vjerujem da je najveći rušilac mira danas abortus, jer to je rat protiv djeteta, direktno ubijanje nevinog djeteta, ubistvo od majke same. Ako prihvatimo da majka može ubiti čak i svoje dijete, kako možemo govoriti ljudima da ne ubijaju jedni druge?”

“Smatram da je lijepo da siromašni prihvate svoju sudbinu i da je dijele sa strašću Krista.”

“Uvijek sam govorila da trebamo pomoći hinduisti da postane bolji hinduista, muslimanu da postane bolji musliman, katoliku da postane bolji katolik.”

“Širite ljubav gdje god idete; najprije u svojoj kući. Dajite ljubav svojoj djeci, ženi, mužu, svome prvom komšiji. Neka niko ne dođe kod vas, a da ne ode bolji i sretniji. Budite živuća ekspresija Božije dobrote; dobrota u vašem licu, u očima u osmjehu.”

“Osjećamo da ono što radimo je kap u okeanu. Ali da kap nije u okeanu, mislim da bi okean bio manji zbog nedostajuće kapi.”

“Ne slažem se sa rađenjem stvari na veliki način. Ono što je bitno je pojedinac. Ako budemo čekali da dosegnemo neke brojke, onda ćemo biti izgubljeni u brojevima i nikad nećemo moći pokazati tu ljubav i poštovanje prema osobi.”

“Ako ikada postanem svetica – sigurno ću biti jedna od ‘tame/mračnine’. Stalno ću biti odsutna iz raja – da osvijetlim svjetlo onih u mračnini na Zemlji.”

“Ako nemamo mira, to je zato što smo zaboravili da pripadamo jedni drugima.”